Potstal

Vanaf november/december tot eind april zijn alle dieren op stal. Onze dieren houden allemaal hun hoorns, wat betekent dat de dieren op stal veel ruimte nodig hebben. Per GVE (grootvee-eenheid: dit is een rekenmaat die in de landbouw gebruikt wordt om aan te geven hoe groot c.q. oud een dier is - een volwassen koe is 1 GVE, een dier van 1 jaar is 0,6 GVE) hebben de dieren bij ons 7 m2 strobed én 1½ m2  betonvloer. 

De koeien kunnen in de potstal vrij bewegen en liggen zoals ze zelf willen.  Meestal ligt een koe met haar poten onder zich gevouwen, te herkauwen. Maar ongeveer 20 minuten per etmaal slaapt ze écht. Vaak liggen ze dan gestrekt op hun zij, met alle vier de poten naar één kant. 

Onze stal is aan één kant open, deze kant is tegen wind en inregenen beschermd door een windgordijn. De stal is dan fris, maar nooit echt koud. Bovendien zorgt de broeiende laag mest voor een natuurlijke "vloerverwarming". 

Gedurende de stalperiode wordt er dagelijks vers stro over het ligbed gestrooid en aan het eind van de winter is er een meterdikke laag van potstalmest ontstaan. Deze "ouderwetse" mest wordt gebruikt om het grasland licht te bemesten.

 

Fleur-feuille van de Hooge Stoep

Nicaragua op stal - Hooge Stoep

Potstal in gebruik - Hooge Stoep