Transport, slacht, rijping en verwerking

Transport, slacht, rijping en verwerking

Naast de manier van houden van de dieren is natuurlijk ook het proces van slachten belangrijk. 

We hebben er voor gekozen onze dieren bij een kleinschalige slachterij te laten slachten. De koeien en ossen gaan, bij voorkeur met twee dieren tegelijk, naar een kleine slachterij in het midden van het land. Daar blijven de dieren één of twee dagen op stal waardoor de eventuele stress van de reis verdwijnt. Het vlees van dieren die veel adrenaline in het lichaam hebben vlak voor het slachten is kleverig en verliest erg veel vocht.

Vervolgens worden de dieren geslacht en blijft het karkas gedurende 10 tot 14 dagen in een koelruimte bij een temperatuur van -0° C hangen. Dit heet rijpen. De eiwitketens in het vlees, die de eerste dagen na het slachten stijf in elkaar zitten, worden gedurende de tweede week losser. Dit verbetert de malsheid én de smaak van het vlees.

Ná het rijpen wordt het karkas door onze slager: Marcel van der Weegh uit Raalte, opgehaald en in zijn slagerij uitgebeend. Waarna het vlees wordt versneden, gevacumeerd en (behalve de verse pakketten) snel ingevroren. 

Biologisch vers rundvleespakket

Op bestelling leveren we verse vlees-pakketten van 15 kg. Onlangs werd de nieuwe engelse term Crowdbutching geïntroduceerd. Waarbij mensen een deel van een koe kunnen bestellen en het vlees geleverd krijgen als de koe "op" is. Deze ouderwetse manier van vleesverkopen doen wij al vanaf 1990! Tegenwoordig hoeft bij ons de koe of os trouwens niet meer volgeboekt te zijn. Telkens als er geslacht wordt kan een deel van het dier in vers-pakketten verkocht worden terwijl een ander deel in porties verwerkt wordt voor de diepvriezer. Een pakket bevat een uitgebreid assortiment Limousin rundvlees dat thuis in porties verpakt en ingevroren dient te worden. De samenstelling van een 15 kg pakket is afspiegeling van de vleessoorten en gewichten zoals die in een koe zitten. Op de pagina Vleesverkoop - Vleespakketten staat uit welke soorten vlees een pakket bestaat.

Biologisch varkensvlees

Ook voor varkensvlees kunt u bij de Hooge Stoep terecht. Zelf hebben we geen varkens, maar we kopen varkens van de familie Overesch in Raalte. Dit bedrijf is sinds lange tijd biologisch en heeft één van de mooiste modderpoelen van Nederland! Natuurlijk worden bij Overesch de staartjes niet gecoupeerd en de tanden niet afgevijld: de dieren hebben veel bewegingsruimte, buitenlucht en afleiding, dus ze vervelen zich niet!

Ook dit varkensvlees wordt door onze eigen slager verwerkt. Dat maakt het voor de klant mogelijk ook bijzondere delen te bestellen. 

Biologisch kippenvlees

Onze kip komt van de Polderhoenderhof uit Lelystad.

Biologisch lamsvlees

We hebben weer lamsvlees!

U kunt bij ons pinnen!

Klik hier voor onze bezorgrondes.